Volledige collectie oldtimers gevonden in Nederland

Hij heeft geen familie en zocht nauwelijks contact met zijn buren in Dordrecht, maar stiekem legde een 75-jarige man een verzameling oldtimers aan die in de business als “ongezien” wordt beschouwd. De hele collectie wordt vanaf 19 mei online geveild en zal miljoenen opbrengen. Palmen, zoals de man heet, moest eerder zijn rijhuis voor 200.000 euro verkopen om zijn intrek te kunnen nemen in een verzorgingstehuis.

De Nederlandse verzamelaar van klassieke auto's heeft de afgelopen decennia op drie locaties in Dordrecht in het geheim een collectie opgebouwd van maar liefst 230 bijzondere exemplaren.

Dat de collectie nu wordt geveild, is het gevolg van een brandje in een loods op een industrieterrein in Dordrecht op 17 februari vorig jaar. Toen de brandweer ter plaatse kwam, werd een hoogtewerker ingezet om het vuur te bestrijden. In het rolluik van de loods werden ventilatiegaten gemaakt en toen het luik werd opengebroken, bleek een Chevrolet Corvette C3 - een sportwagen die tussen 1967 en 1982 werd geproduceerd - vuur te hebben gevat. Groot was de verrassing toen in de loods nog 140 andere unieke oldtimers werden aangetroffen. Volgens eigenaren van bedrijven in de buurt was maar zelden iemand te zien bij het pand. “De brandweer vermoedt dat de eigenaar van de loods en de wagens door gezondheidsproblemen nog weinig gelegenheid heeft om zich om de auto’s te bekommeren”, schreef de Nederlandse krant ‘AD’ bij het verslag van de brand.

Mysterieuze Nederlandse ‘barnfind’ blijkt één van de grootste ter wereld met Ferrari’s, Maserati’s

Die eigenaar, dat is meneer Palmen, een 75-jarige alleenstaande man zonder kinderen, opgegroeid in Den Haag bij een welstellende familie, actief in de diplomatie. Zijn volledige naam? Dat weet zelfs Bert Pronk, bestuurslid van de Nederlandse vereniging FEHAC, de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs, niet. “Hij was geen lid van de vereniging en nam niet deel aan evenementen”, zegt hij. Ook de oud-buren blijven het antwoord schuldig, maar noemen hem zonder uitzondering “excentriek”. Tot de brand betrok Palmen een bescheiden rijwoning in Dordrecht. De zeventiger was niet erg sociaal en stelde zich in de buurt voor als ‘Palmen’, zonder voornaam. Tegen sommigen vertelde hij ook dat hij er warmpjes inzat, wat ze niet echt slim van hem vonden. In zijn woning werd een voorraad astronautenvoeding gevonden, al is niet duidelijk of dat bij een specifiek dieet hoorde. Palmen zou vandaag aan dementie lijden en opgenomen zijn in een verzorgingstehuis. Zijn woning werd verkocht voor amper 200.000 euro, wat in een stad als Dordrecht een peulschil is.

"De laatste wagen kocht de heer Palmen aan in 2019 en dat was die Chevrolet die uitbrandde. Het is jammer dat ze die hebben weggegooid, want zelfs het verwrongen staal van zo’n wagen zou niet misstaan in sommige interieurs" -

Jos Jurriëns, Inventarisator.

Een Alfa Romeo Zagato 2600 SZ uit 1967. Van dit type werden tussen 1962 en 1968 slechts 105 exemplaren geproduceerd. Op een veiling van Bonhams op 24 mei 2015 werd een model uit 1965 verkocht voor 161.528 euro © Gallery Aaldering

Jos Jurriëns hield zich na de brand bezig met de inventarisatie van de oldtimers in de loods. “Het grootste deel van de collectie heeft meneer Palmen lang geleden aangekocht, 70 procent van de wagens met een Nederlands kenteken is niet meer bekend bij de Rijksdienst voor Wegverkeer, wat wil zeggen dat die nummerplaten al 20 of 25 jaar niet meer in gebruik zijn”, zegt hij. “De laatste wagen kocht hij aan in 2019 en was die befaamde Chevrolet die jammer genoeg verloren ging in de brand. Het is spijtig dat ze die hebben weggegooid, want zelfs het verwrongen staal van zo’n wagen zou niet misstaan in sommige interieurs. De andere wagens in die loods zaten onder een laagje roet, wat een impact heeft op de elektronica en de lak en taxatie bemoeilijkt. Maar dit is een geweldige collectie, vrij uniek in de wereld met ook een Belgische Impéria Sport Hotchkiss. Die stond buiten onder een afdakje en was met de jaren helemaal dichtgegroeid, maar toch prachtig, hoor!”

In Nederlandse media omschrijven ze de ontdekking als een unieke ‘barnfind’ van in totaal 230 wagens in twee loodsen en in een kerkje. “Een barnfind is Engels voor een schuurvondst”, zegt Peeter Henning van BEHVA, de Belgian Historic Vehicle Association. “Wanneer familieleden na een overlijden een huis leegmaken, wordt in een schuur al eens een oldtimer gevonden, een barnfind. Ik heb ooit meegemaakt dat een oldtimer moto op een zolder werd gevonden; ik vraag me nog altijd af hoe ze die daar hebben gekregen. Een schuurvondst met 230 voertuigen is wel uniek, zeker als je ziet welke pareltjes daartussen zitten.”

De binnenkant van een Ferrari 365 GT. © Gallery Aaldering

Gallery Aaldering uit Brummen kocht de collectie van Palmen voor een niet nader genoemd bedrag. “Eigenaar Nico Aaldering zit al veertig jaar in het vak, maar dit is zonder meer het absolute hoogtepunt van zijn carrière”, zegt Carlo te Lintelo die zich met de marketing bezighoudt. Via een grote internationale veiling die loopt van 19 mei tot juni wil Gallery Aaldering de collectie verkopen. Te Lintelo wil het niet over bedragen hebben, maar sommige wagens zijn heel erg uitzonderlijk. De Mercedes W188 300 S Roadster uit 1953 wordt geschat op een bedrag tussen 400.000 en ruim 600.000 euro. De absolute blikvanger is evenwel een Lancia Aurelia B24 Spider America uit 1955. In twee jaar tijd werden er van dat model amper 240 gemaakt. Op een veiling van Gooding and Company Auctions in 2014 ging een gerestaureerd exemplaar voor 1.815.000 dollar van de hand. Niemand die twijfelt dat de veiling tientallen miljoenen zal opbrengen. Wie de unieke collectie van antieke Maserati’s, Ferrari’s, Alfa Romeo’s, Jaguars met eigen ogen wil bewonderen, kan tijdens het pinksterweekend afzakken naar de kijkdagen. Meer info op Gallery Aaldering. (https://www.gallery-aaldering.com/nl/the-palmen-barnfind-collection-by-gallery-aaldering/ )

Een Lancia Aurelia B24 Spider America 1955. In 1954-1955 werden er van dit model 240 gemaakt. Op een veiling van Gooding and Company Auctions in 2014 werd een gerestaureerd exemplaar verkocht voor 1.815.000 dollar. © Gallery Aaldering

Bron : HLN - 13 april 2023 - Marc Coppens

In juni 2022 werd er ook een geheime collectie ontdekt. Bekijk het artikel via volgende link https://www.hln.be/buitenland/geheime-collectie-oldtimers-uit-schuur-overleden-verzamelaar-onder-de-hamer~a9749c9a/